De ce blog finisor pentru constructii ?

Am incercat sa caut pe net tot felul de informatii despre aceasta meserie si nu am gasit nimic care sa ne ajute la un nivel minim, general atat ca simpli clienti cat si ca lucratori in domeniu.


De aceea am conceput aceasta pagina de web ca un mic instrument teoretic care sa ne ajute sa avem acces rapid la informatii despre aceasta meserie si practic, in viitor, sa putem gasi cele mai bune solutii la problemele practice care apar pe teren.


Le multumesc tuturor celor care lucreaza in breasla si ma ajuta sa pun lucrurile cap la cap pe aceasta pagina. Sa aducem un profit real pentru toata lumea, fie client fie meserias sau societate care presteaza lucrari de finisaje in constructii. Pentru orice parere, detaliu, completare, va multumesc anticipat.

Pentru comentarii, sugestii, pareri, etc. ma puteti contacta si pe mail:

catamari2005@yahoo.com

duminică, 30 august 2009

Va place sa munciti pe muzica ?

Mie da. Cele mai mari performante fizice si de viteza de lucru le-am obtinut lucrand pe muzica. De aceea am pus acest mic link Muzica de lucru, pe care sa lucrez cand am ceva de rutina de facut. Pacat ca la bloc nu poti da muzica asta la maxim :).

Spor la treaba !

sâmbătă, 29 august 2009

Manual Finisor Pentru Constructii

Ca orice meserias si finisorul are nevoie de instrumente de lucru. Am sa incerc in acest articol sa fac o lista a lor, le-am numit SDV.
Ordinea este aleatorie. Daca vedeti ca lipseste ceva va rog frumos sa-mi spuneti ce si le adaugam.

Deci:
mistrie, cancioc, ciocan de zidarie, boloboc (nivela cu bula de aer, poloboc), baros, masina rotopercutoare (cu bataie), fir cu plumb, ferastrau pendular (mai mult pentru podele laminate), slefuitoare, bormasina, flex (polizor unghiular), autofiletanta (surubelnita electrica), bidinea, masca pentru zugravit, pistol pentru silicon, masina de taiat gresia, bondar (slefuitor cu vibratii), soarece (nu stiu inca denumirea tehnica), pensula pt. zugravit la colturi, trafalet (rola), raschete pentru inlaturarea vopselei de pe perete, drisca de lemn

La flex avem nevoie de panza pentru lemn, pentru piatra si faianta, pentru gresie, perie de sarma, disc de cauciuc pentru slaif.

Masina de taiat gresia poate fi manuala sau mecanica (cu disc si cu apa).


Suprafata suport este suprafata care trebuie prelucrata.
Suprafata suport poate fi de doua feluri: noua sau veche. Suprafata suport noua este suprafata care nu a fost prelucrata niciodata. Suprafata suport veche este o suprafata care a fost cel putin o data prelucrata.Dupa materialul din care sunt suprafata suport poate fi din: beton, piatra, pamant, plastic, lemn, caramida, BCA, Boltar, sticla, metal, etc.
Suprafata suport se prelucreaza din doua motive: protectie si aspect (estetic).
Protectia poate fi: tencuiala, vopsit, placari cu piatra, pvc, rigips, faianta, marmura, gresie, etc.


Cu bormasina rotopercutoare universala se dau gauri in beton cu burghie videa.In lemn si caramida se da fara bataie. La bormasina se poate pune: slaif, perie, malaxor, malaxor cu palete.

Glet mecanic. Dupa ce-l amesteci il mai lasi 5-10 minute, il mai amesteci odata si apoi incepi sa dai cu el. Cu cat suprafata suport are mai multi pori cu atat trebuie mai mult material.

De obicei la montat rigips si tavan fals trebuie sa fie cel putin o echipa de doi oameni. O metoda de a fixa singur o placa de rigips pe tavan ar fi sa tai placa de rigips in patru bucati cu cutterul.

Glet se pune foarte usor pe BCA, pe caramida mai greu si pe piatra foarte greu.

Nivela cu laser se foloseste pentru trasarea liniei de nivel, telemetru cu laser masoara distanta pana la perete. Acestea doua intra in categoria verificatoare.

Nota: in Resita puteti gasi fata in fata cu magazinul Dayton din Govandari o reprezentanta Bosch de unde puteti sa luati pliante cu scule. Pentru verificatoare cu laser puteti vedea CST/berger.

La pereti avem nevoie de dreptare, nivele cu bula de aer (boloboc). Dreptarul se pune dupa primul rand de faianta minus 20 mm. Nu se porneste de jos, trebuie sa vedeti practic cum se face. La gresie se verifica suprafata suport cu bolobocul si daca nu e dreapta se poate pune sapa autonivelanta. E bine sa fie perfect dreapta. Nu se pune adaos mult. Se bate cu un ciocan special. Mortarul nu trage constant cand se usuca. Piaptanul e bine sa fie de 8 sau de 10, sa fie cat mai mare. Cand se bate placa adezivul are unde se duca. Golul e bine sa fie cat mai mare. De asta e bine sa nu lucram cu piaptan de 5.

Intotdeuna merita sa pierzi si doua ore la masuratori, verificari inainte de a pune primele bucati, inainte de a incepe. Daca incepi gresit sigur este greu de pus si abaterile cresc pe masura distantei.

Niciodata nu se lucreaza din doua parti. Corect se incepe dintr-o margine de la intrare se merge in fata pana la peretele din fata si te intorci in sens invers pana la usa. Prima bucata de gresie se pune la mijlocul usii, la intrare.

La lucrari mari (santier, izolatii de bloc) ar trebui un specialist, un diriginte de santier, care sa verifice lucrarea, sa fie bine facuta. Asociatiile de bloc ar fi bine sa plateasca un astfel de specialist care sa urmareasca decurgerea lucrarilor, sa poata sa le dea o garantie ca lucrarea e bine facuta.

Zugraveli: Spoiala, varuit: var, apa si intaritor. Orice vopsea are un intaritor. Varuitul se foloseste in general in mediu rural. Este ieftin si se poate improspata des si repede. Totdeauna se pune sare (nu lasa zugraveala sa se usuce prea repede). Timp de reactie in prezenta apei. Betonul are nevoie de 21 de zile pentru a se usca. Daca se usuca repede se decojeste. Se poate pune ou (doar albusul) si lapte. Laptele leaga varul, contine caseina. Oare are albumina, leaga varul. Cu cat se usuca mai greu cu atat tine mai mult. Nu se desprinde de pe pereti sau alte tipuri de suprafete suport.

Operatii la zugravit: Pregatirea suprafetei: deprafuirea, spalarea, curatarea, chituirea crapaturilor. Amorsa pentru spalat. E bine sa respectati proportiile scrise pe indicatii. Peste huma e bine sa dai cu 1/1 ca sa nu se vada sub var. Petele de ulei, de culori dizolvabile in apa ies de sub amorsa. Acolo se rade, se smirgluie si se da cu glet subtire. Altfel va iesi tot timpul. Smirglu, spalat, perie de sarma. Pregatirea suprafetei se face cu apa, spalare si desprafuire. Praful formeaza o bariera intre suprafata suport si material. Totdeauna se da doar dupa ce suportul (suprafata suport) este perfect uscat. Amorsa si degreseaza si desprafuieste. Peste vopsea se pot da si 6-7 straturi. Vopseaua suge mai greu. Inainte de de a da cu material sa va coji tot ce se poate decoji. La crapaturi trebuie tencuiala si glet. Se poate folosi si tinci si adeziv pentru tencuit. Niciodata la gletuire stratul sa nu fie mai mare de 2 mm sau se poate da in straturi separate. Dupa ce primul strat este perfect uscat se poate da cu urmatorul si tot asa. Totdeauna crapaturile se desfac si se repara altfel nu intra gletul.
Primavara si toamna sunt cele mai bune perioade pentru zugravit. Se usuca mai greu si nu se decojesc dupa ce se usuca. Excesul de umezeala la zugraveli face sa curga materialul. Suprfata suport trebuie sa fie uscata inainte de a da cu material.
Ca sa nu apara mucegai se pune piatra vanata, apare in comert ca sarea, se dizolva in apa si se toarna in zugraveala. La o galeata se pune un pumn, daca pui multa se coloreaza vanat. Sare se pune cam 100 g la pasta de var (un pumn de sare la o galeata de var de 5 litri). Varul se pune de pe o zi pe alta, se lasa la muiat de pe o zi pe alta. Sarea la fel se prepara in apa si se lasa de pe o zi pe alta. Tot timpul cand zugravim varul trebuie sa fie mestecat, sa fie omogen.

Vopsea acrilica, vopsea lavabila (spalabila, se poate spala) are in ea culoare, suport, intaritor. O culoare umeda are o nuanta, cand se usuca are alta nuanta. In timp, din cauza luminii de la soare se decoloreaza. Dupa o ora daca o dai pe perete ea este aproape uscata si poti sa-ti dai seama de culoarea finala. Prin diluare se decoloreaza (cand pui apa) se deschide la culoare.
Aplicarea pe suport se face pe o suprafata desprafuita, reparata, amorsata (spalata). Se desprafuieste cel putin cu apa. Daca respecti regulile scrise pe galeata sau bidon, instructiunile, obtii rezultatele dorite. Intotdeauna vopseaua se amesteca pentru a fi omogena, cu rotativa (de la masina de gaurit) sau cel putin cu un bat. Se amesteca tot timpul. Daca iei pauza 2 ore, o mai amesteci odata inainte de a da pe perete cu ea. Primul strat intotdeauna se da diluat cu apa, in diferite proportii in functie de vopsea. Aplicarea se face cu rola (trafaletul), la colturi se executa cu pensula. Stratul de zugraveala trebuie sa fie subtire si intins. Nu se acopera gaurile cu vopsea(trebuiau reparate). Aplicarea se poate face mecanic cu compresoare. La compresor vopseaua trebuie diluata in anumite proportii (scrie pe bidoane de obicei). Al doilea strat se da nediluat.
Vopselele de interior daca le pui la exterior se dilueaza, se cojesc, se decoloreaza in timp. Vopselele de exterior sunt pe baza de cauciuc. Sunt mai scumpe. Cimentul curat nu se foloseste niciodata. Totdeauna trebuie sa fie combinat. Altfel se cojeste. Peste tot se face mortar: ciment cu nisip. Altfel crapa.
Crapaturile din pereti se desfac si se repara cu glet sau chit de cutit. Chitul de cutit pentru lemn si tencuiala este mai scump. Nu se renteaza. Se gaseste la cutii ca si cutiile de margarina. Si gleturile sunt de mai multe feluri si forme. Se folosesc diferit. De exemplu este CERESIT 120 (pentru umplut) si CERESIT 126 (pentru finisaj), KNAUF (este pentru finisaje la rigips).
Pana acum stiu ca CERESIT este cea mai buna firma de adeziv si glet.
Daca folosesti CERESIT 126 la rigips se crapa. De aceea se foloseste KNAUF la rigips. Unde se constata zone miscate, parti din tencuiala se pune plasa de rigips si peste ea se repara cu adeziv.
De exemplu la gaurile dintre rama de termopan si ziduri, unde se umple cu spuma. Se pune plasa de rigips si dupa aceea se da cu adeziv.
La zugraveala cu compresor este mai ieftin si cantitatea folosita este mai mica. Dar nu se poate folosi compresorul in incaperi mici. Suspensia (vaporii de vopsea) care ramane in aer de la compresor este foarte daunatoare pentru plamani. De aceea se foloseste masca pentru zugravit.
Tencuial si zidaria in umed rezista cel mai mult in timp.

Pardoseli: ce se gaseste pe jos: gresia, piatra naturala, mozaic, faianta ( e placare, nu e pardoseala, dare se pune la fel), pavaj (la exterior). Toate au trei lucruri: suport (beton, rigips), legatura (mortar) si placaj (gresia, faianta, piatra, etc.).
La pavaj suportul este pietrisul. Legatura este nisipul.
Placarile cu piatra sunt cele mai frumoase, dar nu se pun oriunde si oricum. Rostul la piatra este foarte important, el da toata frumusetea, este un detaliu care face sa arate mai bine. Tehnic e bine sa pui mortarul si intre pietre, dar ca si aspect este foarte gresit. Mortarul e bine sa fie pus ori deasupra ori dedesubt, arata mai frumos. Este nevoie de multa rabdare si scule aferente. Se folosesc tipuri diferite de mistrii, mai inguste. De obicei se gasesc in seturi de mistrii. De exemplu la zidarie se foloseste o scula numita: catalana, o mistrie mai groasa, turnata dintr-o singura bucata, cu manerul putin inclinat in sus.
In caz in care ramai fara adeziv si esti departe de orice loc de unde poti sa cumperi poti lipi faianta, gresia si cu ciment, var si nisip. Unii mai folosesc si zgura. Nu se foloseste niciodata. Trage apa. Multibat este un material foarte bun.

Este nevoie de pricepere, sa se lucreze repede si bine. Conteaza sa fie cea mai buna
calitate in timpul cat mai scurt.

Stratul de uzura este faianta, gresia, piatra. Suprafetele strambe trebuie intotdeauna indreptate. Sapa normala nu rezista la grosimi sub 5 mm, de aceea se foloseste sapa autonivelanta care se poate pune si la 2 mm grosime. Rosturile se pun pentru aspect si pentru a permite dilatarea si contractarea placilor ca urmare a diferentelor de temperatura, sa nu desprinda de pe perete sau de pe podea. Exista imitatii de piatra, speciale, mai noi, seamana cu portelanul, sunt mai tari. Din rosturi se mai pot regla, indrepta abaterile. Placile de faianta, gresie, au diferente la marime si grosime in functie de calitate. Cele de calitate slaba si foarte slaba de multe ori nu se pot pune drept, sunt strambe sau nu au aceeasi dimensiune. Abaterile se cumuleaza daca se porneste gresit. Niciodata sa nu rostuiesti cu ciment. Se gaseste chit de rosturi la preturi mici. Rosturile sunt foarte importante ca detaliu, ca aspect. Sa fie putin mai jos decat placa de faianta sau gresie, sa fie la acelasi nivel, drept si sa nu fie cu cocoloase. Placile de gresie, faianta sa fie curatate de resturile de adeziv, sa fie drepte. La faianta, pe peret, e bun sa folosim si un piaptan de 5, cu conditia ca peretele sa fie perfect drept.
Ca si scule ar fi necesar minim un boloboc de 50 - 60 de ron, e bine sa nu ne zgarcim si sa luam unul mai ieftin si prost, un ciocan de guma, piaptanul de 8 e cel mai bun, gletiera, gletiera cu burete, masina de gaurit cu rotativa pentru amestecat adezivul.
La gresie e foarte importanta linia verticala, care se vede cum intri in incapere inainte. Se vede prima data. La orizontala omul nu poate vedea cu ochiul de la o inaltime mai mare de un metru.
Este gresie care nu se poate taia cu masina de taiat prin zgariere. De obicei cele pentru trafic intens, se crapa, sunt ca osul. Se pot taia cu flexul, dar praful care se face este otravitor, te doare capul. Masina de taiat gresie si faianta cu apa este cea mai buna. Nu face praf. Este buna si la marmura si granit. Pentru orizontala exista si un fel boloboc cu talpa. Se pune pe doua placi si vezi perfect orizontala. Se foloseste doar daca placile de granit, marmura, gresie si faianta sunt perfect drepte, lucioase, fara modele sau zdrunturi. Pentru placarea cu caramida, caramida trebuie sa fie perfecta. Cand se pun bucatile de caramida trebuie sa fie tesute, una la jumatatea celeilalta, ca parchetul, la fel ca la zidarie. Cand lucreaza doua persoane la gresie e bine ca unul sa mearga in "camp" iar celalat pe margine. La faianta pe perete la incaperi mari poti sa-ti trasezi niste linii pe perete ca sa poti iesi sigur drept. De exemplu masori de la dreptar din loc in loc, la un metru sau doi in functie de suprafata de acoperit, si trasezi liniile.
Pavajul se poate pune pe nisip si se poate pune si pe nisip cu ciment, amestecat, semiumed. Dupa ce pui pavajul torni apa. Cand se intareste ramane tare. Nisipul trebuie tasat, nivelat drept. Cand se pune doar nisip, dupa placare nisipul se inlatura cu matura.
In constructii unitatea de masura este cm (centimetrul).
Cand vrei sa construiesi un zid trebuie sa tii seama daca e zid de sprijin (de obicei mai gros si mai lat) sau e zid despartitor (mai subtire, intre camere). Zidurile pot fi din caramida cruda, caramida arsa, boltari, BCA, prefabricate (placile de beton de la blocuri). Distanta dintre doua caramizi se numeste rost. (distantele se numesc rosturi). Aceasta se umple cu mortar. Zidurile pot fi de 50, 100, 150, 200 si 250 cm de late. La ridicarea unui zid e bine sa ai putina vedere in spatiu.
Cand se pun caramizile obligatoriu tesatura zidului trebuie sa fie in zig zag, de la jumatatea caramizilor, de exemplu: primul rand se pune la inceputul randului caramida intreaga si apoi caramida langa caramida. Al doilea rand se incepe cu jumatate de caramida (se taie caramida in doua) si astfel zidul se tese, fiecare caramida incepe la jumatatea celei de dedesubt, si tot asa. Altfel, daca nu teseti caramizile zidul este foarte slab ca rezistenta si se poate darama. Daca pe primul rand nu intra un rand cu caramizi intregi, de exemplu ultima bucata este mai mica decat una intreaga, incepem randul al doilea tot cu jumatate de caramida, dar avem grija la sfarsit sa punem bucata din caramida sa intregim zidul. Daca se poate ar fi bine sa pui bucatile de caramida pe la mijlocul randului.

La gresie am folosit chit de rosturi CERESIT 40, CE 40, e foarte bun pentru gresie. Se pune cu o gletiera mare cu cauciuc. Rosturile se umplu repede cu chit si se trage, se curata partea groasa de chit care ramane pe placile de gresie. Pentru a fi mai usor, e bine sa tii gletiera cat mai perpendicular pe placa de gresie. Dupa aceea se lasa putin sa se usuce, sa se intareasca si se curata cu o carpa uscata. E bine chitul de rosturi sa-l prepari un pic mai tare. Il poti prepara intr-un cancioc, cu o mistrie.

TAPET

Cand se pune tapetul trebuie sa fie cel putin 2 oameni. Se da cu adeziv special petnru tapet, ca o pasta. Se unge si suprafata suport si tapetul cu pasta. Se intinde bucata de tapet perfect la verticala, cel de jos tine perfect intins si putin indepartat de perete. De sus se trage pe tapet cu o rigla speciala si se apasa perfect intins, lipind treptat tapetul in jos pe perete.

Stratul suport poate fi sapa de beton, pamant, nisip. Sapa de beton sau sapa de egalizare (niveleaza).
Planseele de beton, la blocuri sunt straturi suport.
Gresia este o pardoseala rece, pentru baie, bucatarie, magazine.
Lemn, plastic sunt pardoseli calde (parchet, dusumea).
Troutuarele, bordurile sunt pardoseli reci.

La case, inainte, peste pamant se punea nisip, grinzisoare si peste, se punea scandura.
Stratul suport poate fi si inclinat, de exemplu la rampe pentru carucioare la oameni cu probleme.
La planseu merge pus adeziv.
La podele laminate se pune o folie termoizolanta, 10 mm adeziv, izolatia de polistiren (folia de polistiren), podelele sau parchetul.
La tabla daca izolatia este prost facuta sau lipseste izolatia, vara este foarte cald (te coci) si iarna este foarte frig.
Stratul termoizolant poate fi de vata, polistiren.

Mozaic florentin.

Turnat monolit inseamna turnat la fata locului.
OB 37 >> otel beton, PC >> otel cu profil periodic, striat.

Hidroizolatie, termoizolatie

Carton bitumat, lipit cu smoala.

Materiale pentru pardoseli:

Ignifuge inseamna care nu iau foc.

Rasini sintetice, de exemplu linoleul.

Tufere sunt niste pensule rotunde , structuresti.

Clei cu oase.
Pigmenti organici si anorganici.
Hidrocarburi (petrol).
Materiale ajutatoare pentru curatat, slefuit.
Plastifianti, sunt substante care fac pelicula deasupra, care luceste, nu sunt asa volatili ca diluantii.
Decapanti

Zugraveli - caseina - liant organic - din lapte.

SDV - pentru lucrari simple: site (se foloseau la var), raschete pentru indepartarea vopselei, drisca de lemn, fir cu plumb.

Ordinea operatiilor: grunduirea - stratul cu amorsa

Se pot face zugraveli de exterior si cu var.

Zugravelile decorative, in relief, in liniatura, calcio vechio, la exterior la case.

Zugraveala cu huma este cea mai ieftina.

Varul este mai igienic, mai curat.

Varul distruge podeaua laminata.

In occident exista tendinta de a se reveni la bio, la produse naturale.

Pardoseli, placaje:

Pardoseli din lemn:
PFL (placi fibro-lemnoase)
pavele din beton, caramida (piscoturi)
mozaic turnat
mozaic din placi mozaicate
PVC - linoleum
caramizi

Gipac, se foloseste la mortare, sa nu se prinda imediat.
Ipsosul la umiditate mare (in baie de exemplu) se moaie.
Mecanizat inseamna cu pompa sau cu compresorul.
Sablarea este un tratament cu nisip suflat cu pistol de suflat. Se foloseste mai mult la suprafete metalice in special pentru petele de rugina.
Perdele sunt atunci cand curge vopseaua cand e prea umeda, ca niste lacrimi.
Repere sunt cele pe care le fixezi inainte de a pune gresie, faianta, podele.
Consistenta inseamna cat sunt de moi sau cat sunt de tari. Se masoara cu un con etalon gradat pe verticala. Daca intra intre 4-7 cm in mortar, mortarul e bun pentru placaje. Pentru tencuiala e bine sa fie intre 7-8 cm (mai consistent).
Aerul grabeste procesul de uscare.
Scafele sunt un fel de plinte pentru gresie, putin curbate care vin gata prelucrate in comert.
Plastifiantul face vopseaua mai groasa.
Aglomeranti - substante sub forma de pulberi, il fac sa aiba aderenta mai mare pe suprafete suport.


Gletul - un sfert de galeata de apa, glet si amestec cu bormasina. Il fac pentru incarcat si indreptat peretii. Il pun pe gletiera, gletiera trebuie sa fie totdeauna curata. Pentru a castiga timp te duci cat mai lung cu ea, putin inclinata ca sa nu cada pe jos. Se dau doua maini, se slefuieste si se finiseaza. Nu se da glet peste metal (rugineste). Se da cu vopsea de metal pe partea metalica si apoi se vine cu gletul peste.

Daca nu pui apa in vopsea lavabila vopseaua nu stropeste. Cred ca e bine sa respecti ce scrie pe galeata.

Podeaua laminata, parchetul se pune perpendicular pe usa si geam. Se tese ca si caramizile la zid. Podelele nu pun exact de la perete, lasi vreo 2 cm ca sa nu se umfle podeaua.

Cand lucreaza mai multe persoane cu adeziv, glet etc, din aceeasi galeata e bine sa nu se stea aplecat deasupra galetii.

Bormasina cu care amesteci adeziv, glet, dupa ce amesteci o speli intr-o galeata cu apa care sa fie pusa la indemana langa cea cu adeziv, glet.

Cand sunt mai multe persoane e bine sa nu se stea aproape in spatele celui care lucreaza, te poate lovi fara sa vrea, nu te vede.

Lamele de finisaj se curata totdeauna. Cu ele se poate finisa intr-o singura directie, invers lasa dungi pe margine.

Cu gletiera intinzi gletul pe o suprafata cat mai mare, in strat cat mai subtire (faci economie de material).

Pentru usi sunt bune poloboacele de 40-50 cm.

Cand prepari glet, pentru tavan e bine putin mai tare iar pe perete putin mai subtire.

Cu lama de finisaj vezi unde nu e drept si trebuie incarcat cu glet.

Gletul din sacul albastru (vezi pozele de la lucrari practice) este pentru rigips. Se pune la colturi exterioare, cu coltare de aluminiu, e bun ca se intareste mai tare.

Bormasina dupa ce o scoti din galeata o pui cat mai departe de sursele de apa, sa nu se arda.

Dupa ce ai facut 2-3 galeti de glet e bine sa speli galeata, sa cureti gletul intarit care a ramas pe galeata.

Totdeauna cand termini lucru speli uneltele.